-si

-si

  1. possessiivisuffiksi Substantiiviin (ja joihinkin pronomineihinkin) liitettävä takaliite, joka ilmaisee, että asia tai esine kuuluu puhuteltavalle henkilölle tai liittyy häneen esim. siten, että puhuteltava on tehnyt sen tms.:

  2. possessiivisuffiksi Liitetään genetiiviä vaativan postposition perään, kun postposition objekti on persoonapronominin sinä genetiivi sinun:

  3. possessiivisuffiksi Käytetään ajattelemista, uskomista, tahtoa, kertomista, väittämistä tms. ilmaisevien verbien jälkeen tulevassa, että-lauseen korvaavassa partisiippirakenteessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla että-lauseella on sama subjekti sinä, liitetään aktiivin partisiipin preesensiin yksikön genetiiviin (juoksevan, olevan), kun partisiippirakenteen tekeminen on samanaikaista päälauseen toiminnan kanssa:

  4. possessiivisuffiksi Käytetään ajattelemista, uskomista, kertomista, väittämistä tms. ilmaisevien verbien jälkeen tulevassa, että-lauseen korvaavassa partisiippirakenteessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla että-lauseella on sama subjekti sinä, liitetään aktiivin partisiipin perfektin yksikön genetiiviin (juosseen, olleen), kun partisiippirakenteen tekeminen edeltää päälauseen toimintaa:

  5. possessiivisuffiksi Käytetään päälauseen kanssa samanaikaista toimintaa ilmaisevassa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla kun-lauseella on sama subjekti sinä, liitetään aktiivin toisen infinitiivin inessiiviin (juostessa, ollessa):

  6. possessiivisuffiksi Käytetään päälauseen toimintaa edeltävää toimintaa ilmaisevassa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla (sitten)/sen jälkeen kun -lauseella on sama subjekti sinä, liitetään passiivin partisiipin perfektin yksikön partitiiviin (juostua, oltua):

  7. possessiivisuffiksi Käytetään tarkoitusta ilmaisevassa, jotta-lauseen korvaavassa finaalisessa lauseenvastikkeessa, kun päälauseella ja lauseenvastikkeen korvaamalla lauseella on sama subjekti sinä, liitetään ensimmäisen infinitiivin pitkään muotoon (juostakse-, ollakse-):

Esimerkkejä -si sanan käytöstä:

*(sinun) kirjasi (kirja, joka kuuluu sinulle)

*(sinun) valaasi (partitiivi: valaa, jonka olet vannonut 'tai' nominatiivi: valas, joka kuuluu sinulle)

*(sinun) edessäsi

*(sinun) takanasi

*Sanoit tekevä'si' läksyjäsi. (Sanoit, että teet läksyjäsi.)

*Väitit tehnee'si' läksyjäsi. (Väitit, että olit tehnyt läksyjäsi.)

*Tehdessä'si' läksyjäsi (sinä) kuulit laukauksen ulkoa. (Kun teit läksyjäsi, kuulit laukauksen ulkoa.)

*Tehtyä'si' läksysi (sinä) kuulit laukauksen ulkoa. (Kun olit tehnyt läksysi, kuulit laukauksen ulkoa.)

*Tehdäkse'si' läksysi hyvin (sinä) menit hiljaiseen huoneeseen. (Jotta tekisit/voisit tehdä läksysi hyvin, menit hiljaiseen huoneeseen.)

Liittyvät sanat: -nne#Suomi|-nne

Liittyvät sanat: -sidoksinen, -sieluinen, -sieluisuus, -siemeninen, -sieraiminen, -sietoinen.

Riimisanakirja: -si

-si rimmaa näiden kanssa:

  1. aasi, peroksidaasi, faasi, muuliaasi, psoriaasi, kaljaasi, pakaasi, käsipakaasi, ukaasi, kalaasi...

Katso riimisanakirja

Käännökset: -si

-si englanniksi

Katso -si englanniksi

Kommentit

Läheisiä sanoja

-selkäisyys
-selustainen
-senttinen
-seosteinen
-sidoksinen
-sieluinen