alusta

 1. Jonkin alla oleva pinta, kerros, rakennelma tms.

 2. joskus: pohja, perusta.
  Esimerkiksi: Kalteva alusta. Auton, rautatievaunun alusta (pohja)runko. Kirjoitus-, silitysalusta. Ihovoide puuterin alustana. Avaruusraketti lähtöalustallaan.


 3. Esimerkiksi: Pahvinen olutlasin alusta.


 4. Esimerkiksi: Sängyn, lauteiden alusta. Nenänalusta. = alunen

Katso myös: alunen, lämpöalusta, istuma-alusta, alus, platform

Taivutus

yks. nom. alusta, yks. gen. alustan, yks. part. alustaa, yks. ill. alustaan, monikossa: mon. gen. alustoiden alustoitten alustojen alustain, monikossa: mon. part. alustoita alustoja, monikossa: mon. ill. alustoihin.

Synonyymisanakirja

alusta

 1. jalusta, kanta, perustus, pohja.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti bed
de novo
base
mounting
carriage
ranska châssis (m), plateforme (f)
saksa Chassis, Fahrgestell, Plattform (f)
kreikka σασί
unkari alváz
italia châssis (m), piattaforma (f)
puola podwozie
romania șasiu
venäjä шасси́, платфо́рма (f)
ruotsi chassi, plattform

Sitaatit

 • "Varusmies nautti palveluksensa suorittamisesta alusta loppuun asti."

 • "Minä uskon, että jos ihmiset eivät laatisi naiselle niin paljon turhanpäiväisiä ohjesääntöjä, vaan antaisivat hänen vapaasti kehittyä ilman henkisiä kuristusnauhoja, niin minulla on siksi suuri luottamus hyvään Jumalaan, että minä uskon hänen alusta pitäin asettaneen naisen vaiston niin hyvään vireeseen, että hänkin voisi saavuttaa ihanan ja rikkaan päämäärän."

 • "Aikojen alusta lähtien ihminen on halunnut tuhota auringon!"

 • "Tästä kisasta ei tule kuin tyylipisteitä yhdestä kauden hienoimmista kiepeistä." (Webber ajoi Kovalaisen auton perään kisan aikana ja Webberin auto heitti voltin, mikä päätti australialaiskuljettajan kauden alusta kestäneen pisteputken)"

 • "Tosiasiassa mielenosoituksen aiheena oli se, että Viro käyttää historiaa aseena venäläisiä vastaan. Tätä samaa perinnettä Viron tasavallan asiamies ja valtuutettu apartheid-professori Zetterberg jatkoi haastattelussaan, jonka sisältö oli tyylipuhdasta fasismia alusta loppuun. Pisteet Zetterbergille siitä, että hän jätti armeliaasti mainitsematta missä yliopistossa hän muka on professori."

 • "Rikoskuviosta alusta asti tietoinen Stubb on antanut Olli Perheentuvan operaatiolle täyden siunauksensa. Kokoomuslaisena Stubb pitää enemmän kuin luonnollisena sitä, että venäläisillä ei ole mitään oikeuksia. Ulkoministerimme myös kehottaa kansalaisia olemaan tottelematta lakia, mikäli kysymyksessä on Venäjän laki. Nyt Stubbin motiivi on puhtaan rasistinen: kokoomuksessa huoltajuusriidoista päätetään kansallisuuden, ei lapsen edun perusteella."

 • "Tolpat kilisi ja mestoja oli, tärkeätä saada koneet käyntiin heti alusta."

 • "Se on pienen yhteisön pimeä puoli. Jos asuu Nykissä ja mokaa, niin voi matkustaa mantereen toiselle puolelle ja aloittaa alusta. Mutta jos suomenruotsalainen mokaa ja yrittää muuttaa w:Loviisa|Loviisasta w:Tammisaari|Tammisaareen, niin se ei auta. Jos suomenruotsalainen mokaa, se ei unohdu ikinä." "

 • "Kaikista hölmöilypitoisista kesätapahtumista olen aina pitänyt 'saunomisen' MM-kisaa typerimpänä. Hyttysenlistimiskisa tappaa vain hyttysiä, mutta löylykilpailu nyt jo ihmisiä saunomisesta se on alusta alkaen levittänyt täysin väärää kuvaa, joka ei ainakaan houkuttele ketään täysjärkistä ulkomaalaista tutustumaan siihen nautintoon, jonka saunominen voi parhaimmillaan antaa."

Riimisanakirja

alusta rimmaa näiden kanssa:

istuma-alusta, turvealusta, sepelialusta, jalusta, mannermaajalusta, kivijalusta, mannerjalusta, maalausjalusta, leuanalusta

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

aluspiimä, alusrimoitus, alussa mainittu, alusta, alustaa, alustaja

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Isonjoukon makuu alusta ?
Se on ollut tässä maassa jo Uudenajan alusta lähtien. Mikä se kausi on ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Saatu bruttotulo vuoden alusta ?
Miten pokemon ultra sun aloitetaan alusta ?
Miten varmistat että laatoitettava alusta on riitävän kuiva ?
Ikkunassa paloi hämärä valo, jossa ihmisten asiat etenivät alusta loppuun. Mitä se merkitsee ?