ajattelija

 1. Syvällisesti ajatteleva henkilö, filosofi.

Katso myös: filosofi, syvämietteinen, vapaa-ajattelija, terävä

Taivutus

yks. nom. ajattelija, yks. gen. ajattelijan, yks. part. ajattelijaa, yks. ill. ajattelijaan, monikossa: mon. gen. ajattelijoiden ajattelijoitten ajattelijain, monikossa: mon. part. ajattelijoita, monikossa: mon. ill. ajattelijoihin.

Synonyymisanakirja

ajattelija

 1. intellektuelli, älykkö, älykäs henkilö.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti mind, thinker
intellect
ranska penseur (m), intellectuel, libre-penseur (m)
unkari gondolkodó, szabadgondolkodó
puola myśliciel (m), intelektualista (m)
venäjä мысли́тель (m), интеллектуа́л (m), вольнодумец (m) sc=Cyrl, свободомыслящий (m) sc=Cyrl
saksa de Denker (m), Freidenker (m), Frei­den­ke­rin (f)
italia pensatore
romania intelectual, liber cugetător g (m) liber cugetătoare g (f), intelectual (m), intelectuală (f)
ruotsi tänkare

Sitaatit

 • "Nykyään monet filosofitkin pitävät Bertrand Russellin pahimpana virheenä Wittgensteinin auttamista alkuun. (Erkki Hartikainen)"

 • "Kyllä rehellisen tutkijan on selvitettävä, mitä haittavaikutuksia uskonnoilla on, ja suurin osa huippututkijoista sanoo, ettei jumalaa tai jumalia ole olemassa. Erkki Hartikainen"

 • "Vaikkakin siitä saamme harvoin kuulla puhuttavan tai julkisuudessa mainittavan, on sanottava, että tieteellinen ajattelutapa on inhimillisen älyn ja kulttuurin suurimpia edistysaskelia, itse asiassa suurempi kuin tieteeseen perustuvat teknilliset saavutukset ja keksinnöt. Kaikkeen siihen, mistä me nykyisin kiitämme tiedettä, on tultu vain ajattelemalla tieteellisesti."

 • "Vapaa-ajattelija" ei ole vapaa, vaan hän piehtaroi vapauteen oman tunnon tuskista ja syyllisyydestä vakuuttelulla, että Jumalaa tuskin on olemassa. Syyllisyyttään pakeneva vapaa-ajattelija kertoo kampanjallaan omasta likaisesta sielustaan, jonka hän tahtoo yrjöä oksennuksena kaikkien muidenkin nähtäväksi ja haistettavaksi."

 • "Myöskään Vapaa-ajattelijan osa ei ole sen suloisempi kuin äskettäin Gazassa murjottujen ihmisten, joilla ei ole enää silmiä, käsivarsia tai jalkojaan, jos Vapaa-ajattelija ei käänny ja usko Jeesukseen Kristukseen. Kristillisen uskon mukaan "Vapaa-ajattelijan" kohtalo on iankaikkinen kadotus; "Vapaa-ajattelija" ei ole vapaa, vaan nyt hän on Paholaisen ja hänen pahojen henkiensä orja ja kätyri."

 • "Matemaattinen tai muu käsitejärjestelmä ei sano todellisuudesta mitään ennen kuin on esitetty perustelut käsitteiden ja todellisuuden vastaavuudelle. (Erkki Hartikainen) "

 • "Ohje, että ei pidä uskoa mitään ilman riittäviä perusteita, ei ole eettinen kuin muodoltaan. Tiede on harvinaisen selkeästi osoittanut tosiasiaväitteen, että toiminta on tuloksellisinta silloin, kun se nojaa perusteltuihin uskomuksiin."

 • "Se vähäinen osa suomalaista kristityistä, joka rukoilee, rukoilee kyllä palkkion toivossa. Lukekaa vaikka Sana-lehden esirukoustoivomuksia. Melkoinen osa sadetanssin suorittajista uskoo saavansa aikaan sadetta, mutta ainahan joukossa on ollut epäilijöitä (päinvastoin kuin Simo Knuuttila on pantu tässäkin lehdessä todistamaan). (Kommentti väitteeseen rukoilun tarkoituksesta uskonnoissa, Vapaa ajattelija 6/2001.)"

 • "Vapaa-ajattelijain liiton nimelle on nykyisissä oloissa oikeastaan enää yksi perustelu: liittomme on järjestö, jossa saa arvostella vapaasti mitä tahansa. Muut perustelut ovat vuosisatojen saatossa menettäneet merkityksensä. Jos ateistiliitto ei joidenkin mielestä vielä sovi järjestömme nimeksi, uskonnottomien liitto voisi olla oikea uusi nimi. (Vapaa ajattelija 6/2001)"

 • "Se, jatketaanko tällaista kirjoittelua myös liittokokouksen jälkeen, riippuu siitä, kuulevatko jumalat Suomen uskovaisten rukouksia liittokokouksen henkilövalintojen suhteen. (Vapaa ajattelija 6/2001)"

Riimisanakirja

ajattelija rimmaa näiden kanssa:

matelija, valehtelija, kantelija, kuuntelija, salakuuntelija, radionkuuntelija, radiokuuntelija, askartelija, saivartelija, hurjastelija

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

ajattelematon, ajattelemattomasti, ajattelemattomuus, ajattelija, ajattelu, ajattelukyky


Ehdota määritelmää