aihe

 1. Syy, peruste, motiivi

 2. seikka josta jotakin aiheutuu.
  Esimerkiksi: Ilon, riidan aihe myös »«. Antaa, saada aihetta johonkin, tehdä jotakin. Tapaus, joka antoi ajattelemisen aihetta. Sai aiheen loukkaantua. Ei ole aihetta valittaa tai valittamiseen. Aiheetta enempään N. N.

 3. se mitä kielellinen esitys, taideteos tms. (olennaisesti) käsittelee tai kuvaa, lähtökohta, perusajatus, teema.
  Esimerkiksi: Esitelmän, väitöskirjan, maalauksen aihe. Aiheen valinta. Puheenaihe. Tutkimusaihe. Koristeaihe. Ornamentiikassa suositut eläin- ja kasviaiheet. Poiketa aiheesta. Musiikki pieni, itsenäinen,Usein kehiteltävä säveljakso.
  Esimerkiksi: Johtoaihe.

 4. biologia, biologinen alku, itu.
  Esimerkiksi: Etuhampaiden aiheet. Silmun, lehden aihe. Siemenaihe. Katso: enempi

Katso myös: tausta-aihe , kukka-aihe , motiivi , parodisesti , casus belli

Taivutus

yks. nom. aihe , yks. gen. aiheen , yks. part. aihetta , yks. ill. aiheeseen , monikossa: mon. gen. aiheiden aiheitten , monikossa: mon. part. aiheita , monikossa: mon. ill. aiheisiin aiheihin .

Synonyymisanakirja

aihe

 1. puheenaihe, asia, aihealue.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

englanti topos
grounds
subject
occasion
content
ranska contre-indication (f), contrindication (f) qualifier 1990 spelling, motif (m)
kreikka αντένδειξη, μοτίβο
italia controindicazione
venäjä противопоказа́ние, моти́в (m), неудовлетворённость (f)
saksa Motiv
ruotsi motiv

Slangisanakirja

 • ranttaliks, pistää / panna: aiheuttaa epäjärjestystä / luopua

Sitaatit

 • "Avioliitto on aihe, josta kaikki naiset ovat samaa mieltä ja kaikki miehet eri mieltä."

 • "Missä on tabu tai muuten poliittisesti epäkorrekti aihe, siellä on Sundqvist sulkakynineen piikittelemässä. Leevi and the Leavingsin laulujen läpi puhuvat yksinäiset, syrjäytyneet, kylähullut, rikolliset, huorat, transvestiitit, yksinhuoltajaäidit, erolapset koko tarkkaan varjellun pohjoismaisen hyvinvoinnin hyssytelty kääntöpuoli. Gösta Sundqvistin eetos taiteilijana oli ihmiselämän mittainen projekti: tehdä ruma ja piiloteltu rehellisen kauniiksi ja näkyväksi."

 • "Ehkä en nyt ollut hirveän hämmästynyt siitä maanantaisesta ohjelmasta huomioiden, että kuuluisa pääkaupunkiseudun suurin lehti nimesi minut "vuoden mokaajaksi". Ehkä se nyt ei ollut hirveän suuri hämmästelyn aihe. Toisaalta voin todeta, että minä en usko edelleenkään kansan tuomioistuimeen. Tämän ideologisen perustan olen jo kauan sitten itselleni määritellyt. "

 • "Suhde Neuvostoliittoon ja erityisesti neuvostopanssareihin on vaikea aihe. Suomessa on vielä ihmisiä, jotka muistavat Tali-Ihantalan taistelut. Heille neuvostopanssareissa ei ole mitään positiivista. Minä taas puolustan niitä siksi, että Euroopassa vasemmisto ei olisi koskaan voinut viedä läpi sitä yhteiskunnallista edistystä 1960-70-luvuilla ilman Neuvostoliiton mahtiasemaa maailmassa. Neuvostoliitto oli utopia, joka toteutui ruotsalaisessa hyvinvointivaltiossa. Neuvostoliiton ihanteita toteutti ruotsalainen vasemmisto. Ruotsalaisen oikeiston piti hiljaisena ne kuuluisat neuvostopanssarit. Sama pätee muihinkin Euroopan valtioihin, joissa sosialistit olivat vallalla 1960- ja 70-luvuilla. Safkan suhdetta Neuvostoliittoon selittänee parhaiten se, että ihailemme sitä 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä, mikä alkoi Venäjän Lokakuun vallankumouksesta 1917. Se sanotaan manifestissamme siten, että Safka ei halua mitätöidä kansainvälisen työväenliikkeen saavutuksia ja kumota 1900-luvun yhteiskunnallista edistystä."

 • "Suomen demokraattisen sananvapauden mukaan politiikko voi kirjoittaa vihaa ja valhetta Venäjää vastaan, kidnapata viranomaiskyydillä lapsi Venäjän valtion alueella ja muutenkin kirjoittaa kaikin puolin Venäjää vastaan, koska EU:n strategiassa on keskeinen osa Venäjä-strategia ja Pohjoinen Ulottuvuus yms., mutta sen sijaan poliitikko ei voi tehdä em. kriittisiä arvioita noista Venäjää vastustavista kirjoituksista ja tukea luottamukseen liittyviä rauhanomaisia suhteita itäiseen naapuriin, koska silloin aihe ei enää olisi muka EU-teeman mukainen ja olisi jo "viha-blogi"!"

Riimisanakirja

aihe rimmaa näiden kanssa:

kukka-aihe , vasta-aihe , tausta-aihe , kuva-aihe , koristeaihe , mieliaihe , sävelaihe , riidanaihe , kiistanaihe

Lisää riimejä

Läheisiä sanoja

aientaa , aiepöytäkirja , aiesopimus , aihe , aiheellinen , aiheellisesti

Vastaukset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on kirjan aihe ?
Norbit elokuvan aihe ?

Kysymykset Vastaukset.fi:ssä

Mikä on aihe ?
Mikä on tuhkimon aihe ?
Mikä on runon aihe ?
Romaanin aihe ja teema ero ?
Mitä tarkoittaa aihe ?