tabu (2)

Hait useita sanoja sisältävällä fraasilla. Kokeile hakea sanoja erikseen: tabu (2)

  1. Jonkin pyhäksi, vahingolliseksi tms. katsotun tekemistä, mainitsemista tai muu, tai muuta koskeva uskonnollinen tai uskomuksellinen kielto tai sen kohde.
    Esimerkiksi: Äsken synnyttäneeseen naiseen kohdistuva tabu. Seksuaalisuuteen liittyvät tabut, seksuaalitabut. Sanatabu. Rikkoa tabu.

  2. yleensä jostakin kartettavasta, kielletystä.
    Esimerkiksi: Keskustelunaihe, joka on perheessämme tabu.

Katso myös: insesti, tabu, sanatabu

Taivutus

yks. nom. tabu, yks. gen. tabun, yks. part. tabua, yks. ill. tabuun, mon. gen. tabujen, mon. part. tabuja, mon. ill. tabuihin.

Synonyymisanakirja

tabu (2)

  1. annos, lääkeannos.

Lisää synonyymejä Synonyymit.fi:ssä

Käännökset

Esimerkit

  • "Missä on tabu tai muuten poliittisesti epäkorrekti aihe, siellä on Sundqvist sulkakynineen piikittelemässä. Leevi and the Leavingsin laulujen läpi puhuvat yksinäiset, syrjäytyneet, kylähullut, rikolliset, huorat, transvestiitit, yksinhuoltajaäidit, erolapset koko tarkkaan varjellun pohjoismaisen hyvinvoinnin hyssytelty kääntöpuoli. Gösta Sundqvistin eetos taiteilijana oli ihmiselämän mittainen projekti: tehdä ruma ja piiloteltu rehellisen kauniiksi ja näkyväksi."

  • "Maahanmuuton arvosteleminen ylipäätään on hirvittävä tabu tässä yhteiskunnassa. Tämä median reaktio väärään vaalitulokseen on yllättänyt minut siinä mielessä, että minä en pystynyt ennen vaaleja aavistamaan, että tämä tabu voi olla näin kipeä. Mutta nythän yhteiskunnassa on ruvennut tapahtumaan. (B-Studion haastattelussa 19. joulukuuta 2008)"

Läheisiä sanoja

tabloidi, tabloidikoko, tabloidikokoinen, tabu, tabulaattori, tabuloida