fennomaani

fennomaani

substantiivi

  1. suomenkiihkoinen, suomenmielinen

  2. historia 1850-luvulta lähtien suomen kielen ja suomenkielisten oikeuksia ajava henkilö

Esimerkkejä fennomaani sanan käytöstä:

Ruotsalaiset lehdet löytävät tähän vaan yhden selityksen, saman muka, joka heillä aina on käsillä, nimittäin 'fennomanein' kiihoitukset. Kummalliset pedot nuo 'fennomanit' ovatkin; ei ainoastaan kaikki epäjärjestys maamme sisällisissä oloissa ole 'fennomanein' syy, he vielä levittävät lisäksi vääriä käsityksiä ulkomaillekin, kukatiesi aina Hottentottien keskuuteen!Suomen olot katseltuna Venäjällä. Hämäläinen no 49, 07.12.1871. Digitoitu versio

Esimerkit: fennomaani

Rovasti oli, hänkin kaiketi Koskisen vaikutuksesta, kova fennomaani, joka ei epäillyt "uhrata lapsiansa suomalaisuuden alttarille".

Asuimme siihen aikaan Albertinkadun 31:ssä, rehtori Mélartin talossa, - hänkin suuri fennomaani ja suurten summien uhraaja.

Olihan meillä ollut Hedbergkin (tuo kuuluisa leikkisä valtiopäivämies ja suuri fennomaani), mutta kun hän kerran tunnilla rupesi selittämään - aivan päinvastoin kuin Nordlund - ettei muka velvollisuuksien ristiriitaa ole olemassakaan, että se on vain sairaalloisten ja heikkohermoisten saivartelua, ja koetti lyödä leikiksi koko kysymyksen, menetti hän suosiomme ja me pyysimme saada Nordlundin takaisin.

Riimisanakirja: fennomaani

fennomaani rimmaa näiden kanssa:

  1. nymfomaani, svekomaani, narkomaani, pelinarkomaani, työnarkomaani, romaani, scifi-romaani, roskaromaani, yhteiskuntaromaani...

Katso riimisanakirja

Käännökset: fennomaani

fennomaani englanniksi

Katso fennomaani englanniksi

Kommentit

Läheisiä sanoja

fennistisesti
fennistisyys
fennofiili
fennomaani
fennomania
fennougristi