sotapäiväkirja

Sotapäiväkirja on kirja tai vihko, johon tehdään muistiinpanot päivittäisistä tapahtumista sodan tai sotaharjoituksen aikana.[1] Sitä pidetään asevoimien joukko-osastoissa ja esikunnissa tapahtumahistorian kirjaamiseksi muun muassa myöhempää tutkimusta varten. Sotapäiväkirjaan merkitään tapahtumajärjestyksessä joukkojen sijainti, tila, toiminta ja mieshukka sekä niihin vaikuttaneet käskyt ynnä muut merkittävät seikat.[2] Päiväkirjan oheen voidaan liittää taistelukertomuksia sekä erilaisia karttoja ja piirroksia. Suomessa oli jatkosodan aikana ohjeistettu joukkoja valitsemaan sotapäiväkirjan pitäjäksi upseeri, jolla oli työhön hyvät edellytykset ja kaikissa tilanteissa mahdollisuus kirjoittamiseen. Sotapäiväkirjan pitämisvelvollisuus koski kaikkia esikuntia ja joukko-osastoja komppanioita ja erillisiä joukkueita myöten. Sotapäiväkirjoja katosi ja tuhoutui jo sotatoimien aikana, mutta monet niistä ovat päätyneet Kansallisarkiston ja muiden arkistojen säilytettäviksi.[3]

Lähteet

  1. Kielitoimiston sanakirja. Hakusanat päiväkirja ja sotapäiväkirja. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 978-952-5446-20-3.
  2. Otavan iso tietosanakirja. Osa 8, palsta 22, hakusana sotapäiväkirja. Helsinki: Otava, 1964.
  3. Arkistojen Portti. Sotapäiväkirjat 3.3.2014. Kansallisarkisto. Viitattu 6.1.2015.

Katso myös

Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä: