selleri

Liittyvät sanat: sellerikaali, selleripihvi, sellerisuola.

Selleri
Illustration Apium graveolens0.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit Apiaceae
Suku: Sellerit Apium
Laji: graveolens
Kaksiosainen nimi
Apium graveolens
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Selleri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Selleri Commonsissa

Selleri (Apium graveolens) on Etelä- ja Keski-Euroopasta kotoisin oleva viljelykasvi, josta on kehitetty useita viljelymuotoja. Salaateissa ja liemiruokien mausteena käytettävän mukulasellerin (Apium graveolens var. rapaceum) juurimukula on turpea ja vaaleamaltoinen, lehtisellerin (Apium graveolens var. dulce) lehtiruoteja ja lehtiä käytetään vihanneksena ja raakasalaattina. Myös sellerin siemeniä käytetään keittojen ja muhennosten mausteina. Eräitä lajeja on käytetty mm. lääkekasveina.[2]

Sellerit ovat kaksivuotisia ja hidaskasvuisia. Kasvaakseen ne tarvitsevat pitkän ja lämpimän kesän, jonka jälkeen ne korjataan myöhään syksyllä.

Selleri on yksi yleisimpiä allergisoivia ruoka-aineita.[3] Selleri voi altistaa kasviperäiseen valoherkistymään eli fytofotodermatiittiin.

Selleri

Lähteet

  1. Lansdown, R.V.: Apium graveolens IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.8.2016. (englanniksi)
  2. PFAF
  3. Lasten ja aikuisten yleisimmät ruoka-allergian aiheuttajat Ruokatieto.fi

Aiheesta muualla

Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä: