muskotti

Liittyvät sanat: muskottikukka, muskottipuu, muskottipähkinä.

Muskottipuu
Myris fragr Fr 080112-3290 ltn.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Puutteellisesti tunnettu [1]
Puutteellisesti tunnettu
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Magnoliales
Heimo: Muskottikasvit Myristicaceae
Suku: Muskottipuut Myristica
Laji: fragrans
Kaksiosainen nimi
Myristica fragrans
Houtt.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Muskottipuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Muskottipuu Commonsissa
Muskottipuun kuvaus

Muskottipuu (Myristica fragrans) on ikivihreä puu, joka on kotoisin Molukeilta eli maustesaarilta. Muskottipähkinä on Myristica-suvun puiden, varsinkin muskottipuun, siemenistä jauhamalla tehty mauste, myös muskotin kukintoja käytetään mausteena. Raastettua pähkinää käytetään etenkin makeiden ruokien mausteena. Suolaisissa ruoissa taas käytetään muskottikukkaa. Muskottipähkinä on munanmuotoinen 2–3 cm pitkä alle 2 cm leveä siemen. Samoista puista tehdään myös kasvirasvoja teollisiin tarkoituksiin. Myös saman kasvin kuivatettua siemenvaippaa voidaan käyttää mausteena ja sitä kutsutaan muskottikukaksi.

Muskottipuuta kasvatetaan "Maustesaarilla" ja muualla Indonesiassa, Karibialla, Papua-Uudessa-Guineassa ja Intiassa. Intialaisessa keittiössä muskotti kuuluu makeiden ruokien ja leivonnaisten mausteeksi. Euroopassa sitä käytetään muun muassa lasagnen valkokastikkeessa, keskieurooppalaisissa perunaruoissa (esimerkiksi gratin dauphinois) ja pohjoismaisissa jouluruoissa kuten lanttulaatikossa. Muskotti on yksi perinteisistä kallisarvoisista keskiajan mausteista, joita arabit kuljettivat Eurooppaan Intian valtameren yli.

Muskottipähkinä sisältää myristisiiniä, elemisiiniä ja safrolia, jotka vaikuttavat elimistössä antikolinergisesti, ja muskottipähkinä voikin suurina annoksina aiheuttaa hallusinaatioita. Päihteenä muskottipähkinä luokitellaan deliriantteihin.[2][3]

Lähteet

Viitteet

  1. World Conservation Monitoring Centre: Myristica fragrans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 1998. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.9.2016. (englanniksi)
  2. Nutmeg Erowid.
  3. Kasvi- ja sienimyrkytykset–tarua ja totta Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2000. Duodecim.

Aiheesta muualla

Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä: