lakritsijuuri

Lakritsikasvi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Lakritsikasvit Glycyrrhiza
Laji: glabra
Kaksiosainen nimi
Glycyrrhiza glabra
L.
Katso myös
  Lakritsikasvi Wikispeciesissä
  Lakritsikasvi Commonsissa
Lakritsikasvin palkoja ja siemeniä

Lakritsikasvi (Glycyrrhiza glabra) on monivuotinen herneen sukuinen palkokasvi, joka on kotoisin Lähi-idästä ja Kaakkois-Euroopasta. Se kasvaa noin metrin korkuiseksi.[1] Tieteellinen nimi tulee kreikan sanoista glykys ja rhiza, jotka tarkoittavat makeaa juurta. Sana lakritsi on samaa kantaa.

Lakritsikasvin juuri kerätään kasvin kolmannen kasvukauden loppupuolella.[2]

Dominikaanimunkit aloittivat lakritsikasvin viljelyn Englannissa 1500-luvulla Pontefractissa, missä lakritsimakeinen syntyi. Tuoreen lakritsikasvin juuri on keltainen ja noin 50 kertaa sokeria makeampaa, mutta siinä oleva karvas öljy peittää suuren osan makeudesta alleen.[1] Uuttamisen jälkeen kitkeryys saadaan häviämään. Makeisen musta väri saadaan lääkehiilestä, jota lakritsikaramellimassaan lisätään sitä keitettäessä.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä: