kveekari

George Fox.
Kveekarien kokoontuminen.

Kveekarit on Englannissa 1600-luvulla perustettu protestanttinen liike. Sen jäsenet kutsuvat itseään ”totuuden ystäviksi”. Kveekareihin kuuluu maailmassa noin 350 000 jäsentä, Ison-Britannian lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Keniassa ja Boliviassa. George Foxia pidetään kveekariliikkeen perustajana. Kveekarit ovat perustaneet useita tunnettuja ja suuria yrityksiä Isossa-Britanniassa. Kveekarien uskonnollisuuden ohjaamaa yritystoimintaa kutsutaan kveekarikapitalismiksi.

Uskonkäsitykset

Kveekarien mukaan jokainen voi kokea Jumalan läsnäolon ilman välikäsiä (esimerkiksi palkattuja pappeja) tai uskonnollisia sakramentteja. Niinpä kveekareilla ei ole pappeja eikä varsinaisia jumalanpalveluksia, vaan muita säännöllisiä seurakunnan kokouksia.

Kveekarien uskon kulmakiviä ovat:

  • rauha ja väkivallattomuus
  • yhteisöllisyys
  • tasa-arvo
  • yksinkertaisuus, vaatimaton elämä.

Kveekarit Suomessa

Suomessa toimii Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit ry, jonka varsinaisten jäsenten määrä on 25 (2007).[1] Seura pääsi Yhdistysrekisteriin 21. huhtikuuta 1992.[2] Sitä ei ole rekisteröity uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.[3]

Avustustoiminta ja Nobelin rauhanpalkinto

Kveekarit saivat vuonna 1947 Nobelin rauhanpalkinnon avustustyöstään toisen maailmansodan päätyttyä. Kveekarit osallistuivat Suomen Lapin jälleenrakentamiseen.

Muuta

Norman Morrison oli yhdysvaltalainen kveekari, joka teki polttoitsemurhan protestiksi Vietnamin sotaa vastaan.

Lähteet

Kirjallisuutta

  • Barclay, Robert: Kveekareiksi kutsuttujen kristittyjen muodostamien Kristuksen seurakuntien uskon mukainen sekä Raamatun kautta varhaisen kristinuskon opetuksen kanssa yhtäläiseksi osoitettu Katekismus ja uskontunnustus. Suomentanut sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen vuonna 1992 käyttöön ottamaa suomennosta arvioivin viittein oheistanut Jani Kurki. Julkaisija: Ystävät Kristuksessa (ortodoksikveekarit). Vantaa: George Fox Project Trust Fund, 2004.
  • Saari, ElviKveekareiden jäljillä Suomessa 1945–1975: Kveekarit, työleirit, Viittakivi. Helsinki: Hauho: Kristillis-yhteiskunnallinen työkeskus: Viittakiven opisto, 1976.

Aiheesta muualla

Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kveekarit.


Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä: