keksi

Liittyvät sanat: keksijä, keksijänero, keksijänoikeus, keksimiskyky.

Tämä artikkeli kertoo leivonnaisesta. Keksi tarkoittaa myös pitkävartista uittotyökalua ja tietotekniikassa evästettä.
Suklaamurukeksejä
Keksejä

Keksi (< ruots. kex < engl. cakes[1]) on pieni, kuiva ja kevyt leivonnainen, joka pikkuleivästä poiketen yleensä valmistetaan tehdasmaisesti.[2] Yleensä keksejä nautitaan välipalaksi, jälkiruoaksi tai kahvin tai teen kanssa. Keksit voivat olla myös täytekeksejä, joiden sisällä on täytettä, kuten marmeladia tai suklaata. Makeiden keksien ohella suosittuja ovat suolaiset keksit, kuten cream crackers -tyyppiset voileipäkeksit tai TUC- ja Ritz-tyyppiset suolakeksit.

Varhaisimmat keksin tai pikkuleivän tyyppiset leivonnaiset tehtiin Persiassa, nykyisen Iranin alueella 600-luvulla[3].

Kansainvälisiä keksinvalmistajia ja niiden tuotemerkkejä ovat muun muassa amerikkalainen Nabisco (Oreo, Ritz) ja englantilainen United Biscuits (McVitie's ym.) sekä alun perin ranskalainen LU (Le Petit Êcolier, Bastogne, Champagne, Petit Beurre, Pim's, Paille d'Or ja TUC). Suomalaisista keksinvalmistajista suurin on Fazer, joka vuonna 2012 osti Kraft Foodsilta takaisin omistukseensa LU Suomi Oy:n eli Vantaan keksitehtaan, jossa valmistetaan muun muassa Jyväshyvä-, Domino-, Jaffa- ja Fanipala-keksejä.[4] Kantolan keksejä markkinoi norjalaiseen Orkla-konserniin kuuluva Chips Ab. Muita kotimaisia keksinvalmistajia ovat muun muassa Malviala Groupiin kuuluvat Tasangon Herkkutuote ja Töysäläinen Oy sekä Leivon Leipomo Oy ja Vanajan keksi Oy.[5]

Lähteet

  1. Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja. WSOY, 2004.
  2. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  3. History of Cookies What's Cooking America. Viitattu 8.7.2008. (englanniksi)
  4. STT: Fazer alkaa jälleen valmistaa keksejä Suomessa 8.8.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.9.2012.
  5. Hyrylä, Leena: Leipomoteollisuus, toimialaraportti, s. 18. Työ- ja elinkeinoministeriö, Maa- ja metsätalousministeriö, Työ- ja elinkeinokeskus, Tekes, Finpro, Matkailun edistämiskeskus ja Lapin liitto, 2011. ISBN 978-952-227-582-0. Raportin verkkoversio (pdf) (viitattu 30.9.2012).

Aiheesta muualla

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Tämä artikkeli on Wikipediasta, johtavasta käyttäjien tuottamasta tietosanakirjasta. Sen sisältöä ei välttämättä ole tarkistettu ammattitoimittajilla (katso täysi vastuuvapauslauseke)

Wikipedia - Lahjoita Wikimedialle

Etsi toista sanaa

Kysy kysymys - mikä tahansa kysymys - Vastaukset.fi-yhteisöltä:


Liittyvät vastaukset

Ketä keksi es?

Kuka keksi pv?

Liittyvät kysymykset

Kuka keksi tiedemies keksi antibiotin?

Kuka keksi es?

Kuka keksi wc?

Keksi antin?

Kuka keksi ke?

Kuka keksi gra?

Mikä on Keksi?